Uwielbiamy cukinię i jemy jej bardzo dużo w sezonie. Dziś zaproponuję Wam zupę z cukinii w trzech smacznych wariantach.
Przepis podstawowy:
* ugotować wywar z włoszczyzny; usunąć warzywa
* dużą cukinię umyć, pokroić w kostkę; cebulę obrać, również pokroić w kostkę;
* cukinię i cebulę podsmażyć chwilkę na maśle, do zeszklenia; doprawić solą i pieprzem; posypać odrobiną mąki;
* przełożyć całość do garnka z wywarem i pogotować razem kilka minut.
Wariant 1
Cukinię i cebulę przełożyć do mniejszej ilości wywaru z warzyw (lub zasmażyć i chwilkę pogotować dodatkowo 1 marchew i 1-2 ziemniaki), całość zmiksować. Podawać jako zupę-krem z kleksem gęstej śmietany na talerzu. Można dodatkowo posypać zmielonymi pestkami dyni.
Wariant drugi
Większa ilość wywaru. Zupę doprawić śmietaną, całość zmiksować, następnie podawać z grzankami i startym na tarce serem;
wariant 3
Taka sama zupa jak w wariancie drugim; zamiast grzanek i sera wspaniale smakuje z ugotowaną kaszą jaglaną. Jest pożywna i sycąca.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz