niedziela, 26 września 2010

Zupa z cukinii na trzy sposoby

Uwielbiamy cukinię i jemy jej bardzo dużo w sezonie. Dziś zaproponuję Wam zupę z cukinii w trzech smacznych wariantach.

Przepis podstawowy:

* ugotować wywar z włoszczyzny; usunąć warzywa
* dużą cukinię umyć, pokroić w kostkę; cebulę obrać, również pokroić w kostkę;
* cukinię i cebulę podsmażyć chwilkę na maśle, do zeszklenia; doprawić solą i pieprzem; posypać odrobiną mąki;
* przełożyć całość do garnka z wywarem i pogotować razem kilka minut.

Wariant 1

Cukinię i cebulę przełożyć do mniejszej ilości wywaru z warzyw (lub zasmażyć i chwilkę pogotować dodatkowo 1 marchew i 1-2 ziemniaki), całość zmiksować. Podawać jako zupę-krem z kleksem gęstej śmietany na talerzu. Można dodatkowo posypać zmielonymi pestkami dyni.

Wariant drugi

Większa ilość wywaru. Zupę doprawić śmietaną, całość zmiksować, następnie podawać z grzankami i startym na tarce serem;

wariant 3

Taka sama zupa jak w wariancie drugim; zamiast grzanek i sera wspaniale smakuje z ugotowaną kaszą jaglaną. Jest pożywna i sycąca.

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz